Forstørret prostata: Alt du skal vide

Forstørret prostata er omtrent lige så almindelig som at få gråt hår. Men det gør det ikke mindre irriterende. Er du også træt af konstant at rende på toilettet og at få nattesøvnen spoleret af tissetrang? Heldigvis er der håb forude.

I denne artikel giver vi dig en nem introduktion til, hvad forstørret prostata egentlig er – og ikke mindst, hvad du kan gøre, hvis du døjer med hyppig vandladning eller andre symptomer på forstørret prostata.

Men lad os starte med at se lidt nærmere på, hvad prostata egentlig er for en sag, og hvad der sker, når den vokser i størrelse.

Hvad er forstørret prostata?

Godartet forstørret prostata, også kaldet benign prostatahyperplasi (BHP), er en meget almindelig lidelse hos mænd, der kommer op i alderen.

Faktisk får næsten alle mænd med alderen forstørret prostata:

Cirka 70-80 % af mænd over 70 år oplever en forstørret prostata. Problemet kommer ofte snigende allerede omkring de 40 år (10%).

Og for mange kan tilstanden føles meget ubehagelig.

For de fleste mænd er det første symptom på forstørret prostata, at man får trang til at besøge toilettet i tide og utide. Andre tegn på forstørret prostata kan være en svag urinstråle eller at du oplever startvanskeligheder, når du skal starte urinstrømmen. Det skyldes simpelthen, at mængden af prostatavæv i prostatakirtlen forøges – og derfor kommer prostata til at klemme omkring urinrøret.

Hvad er prostataens opgave?

Prostata kaldes på dansk også “blærehalskirtlen”. Det er en lille, rund kirtel på størrelse med en valnød. Den er en del af det mandlige reproduktionssystem, og prostataens vigtigste opgave er at frigive væske fra urinrøret under sædudtømning (ejakulation).

En sund prostata føles som et viskelæder. Den er glat, fast og elastisk. Man kan mærke prostata cirka 4 cm inde i endetarmen, ved hjælp af en endetarmsundersøgelse.

Læs også: Prostata-undersøgelse: Sådan foregår det

Mens den forreste del af prostata ligger rundt omkring urinrøret, ligger bagsiden af ​​prostata op mod endetarmen. Grunden til, at det kan være sværere at tisse med en forstørret prostata, er at urinrøret bliver klemt af den forøgede prostata. Det gør det sværere at presse urin ud af urinrøret (se illustrationen nedenfor).

Forstørret prostata symptomer: Illustration af en almindelig prostata, der ikke klemmer urinrøret, og en forstørret prostata, der klemmer urinrøret.
Illustrationer viser en forstørret prostata til højre. Når prostata vokser, kan urinrøret komme i klemme.

Hvorfor vokser prostata?

Godartet forstørret prostata (BHP) er primært aldersrelateret. Kun 10 % af mænd under 40 år har en forstørret prostata, mens hele 70-80 % af mænd over 70 år udvikler en forstørret prostata.

Vi ved stadig ikke med sikkerhed, hvorfor prostataen vokser med alderen. Men det ser ud til, at det mandlige kønshormon dihydrotestosteron bidrager til at ​​prostata vokser.

En øget mængde af prostatavæv medfører over tid, at blæremusklen bliver stærkere, tykkere og mere følsom. Det gør, at den begynder at trække sig sammen selv ved små mængder urin, og du vil derfor føle behov for at tisse oftere.

Som følge af at blæremusklen bliver større, kan det med tiden blive sværere at tømme blæren helt.

Forstørret prostata symptomer

Halvdelen af ​​de ramte oplever ingen problemer relateret til den ekstra størrelse af prostata. Men mange mænd oplever nogle af disse symptomer på forstørret prostata.

 • Svag eller langsom urinstrøm
 • En følelse af ikke at kunne tømme blæren helt
 • Startbesvær ved vandladning
 • Hyppig vandladning
 • Behov for at tisse ofte om natten
 • Du skal presse eller anstrenge dig for at tisse
 • En stærk trang til at urinere
 • Efterdryp og urinpletter på bukser
forstørret prostata
Til højre ses en tydeligt forstørret prostata. Til venstre ses en normal prostat.

BHP kan gøre det svært at sove igennem om natten, uden at skulle op og tisse. Derfor er det ikke ualmindeligt at føle sig træt i løbet af dagen, hvis du døjer med forstørret prostata-symptomer. Mange bliver også bekymrede, hvis de ikke har let adgang til et toilet i løbet af dagen, og det kan naturligvis forstyrre dagligdagen.

Måske holder du helt op med at gå til offentlige arrangementer, biografer eller dyrke sport.

De fleste mænd har ikke behov for behandling, men hos nogle mænd kan medicin eller operation være nødvendig.

Under alle omstændigheder bør du få en undersøgelse hos din praktiserende læge. Samtidig er der flere ting, du selv kan gøre.

4 gode råd til forstørret prostata

Nedenfor har vi samlet fire tips til dig, der har en forstørret prostata:

 1. Nervøsitet, spændinger og hyppig vandladning hænger sammen. Prøv at reducere stress ved at motionere regelmæssigt, eller ved at øve afspændingsteknikker såsom meditation.
 2. Tag dig tid til at tømme blæren helt, når du går på toilettet. Det vil mindske behovet for hyppige toiletbesøg.
 3. Undgå at drikke væske om aftenen, især koffeinholdige drikkevarer og alkohol. De kan påvirke blæremusklen og stimulere nyrerne til at producere urin, hvilket kan føre til større behov for at tisse om natten. Prøv at begrænse dit væskeindtag til 2 liter om dagen.  
 4. Nogle fødevarer kan have en positiv effekt på prostataen: Det er bl.a. tomater, broccoli, cayenne, grøn te, græskarkerner og paranødder.

Læs også: Nattetisseri: 5 tips til dig, der skal tisse om natten

Desuden kan et kosttilskud som ProstaCare også bidrage til en sund prostata.

Kosttilskud til prostata

ProstaCare indeholder flere gode næringsstoffer til prostata. Disse omfatter granatæble, græskarfrø, brændenælde og selen. Lycopen er et carotenoid og antioxidant. Brændenælde kan bidrage til urinvejenes funktion. Græskarfrø kan bidrage til vedligeholdelse af god blærefunktion og prostatafunktion. Zink hjælper med at opretholde normale testosteronniveauer i blodet, samt normal kognitiv funktion. Selen bidrager til normal spermatogenese (udvikling og modning af sædceller). ProstaCare er en solid kilde til alle disse aktive ingredienser.

OBS! Prostacare er et kosttilskud og bør ikke erstatte medicin og/eller behandling.

Prostacare form #1

Prøv Prostacare i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Du bliver videresendt til en ordreformular udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.

Hvad sker der, når du bestiller?

I dag

Bestil nemt og prøv i 60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt.
Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage,
hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse
med 4 måneders forbrug til
174,- pr. måned (i alt 696,-).

HVAD SKER DER, NÅR DU BESTILLER?

I dag

Bestil nemt og prøv i
60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt.
Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage,
hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse
med 4 måneders forbrug til
174,- pr. måned (i alt 696,-).