Hyppig vandladning? Det her kan være årsagen til, at du tisser meget

Har du behov for at tisse ofte, uden rigtig at forstå hvorfor? Den mest almindelige årsag til hyppig vandladning, er ganske enkelt, at du har et højt væskeindtag. Men nogle mennesker tisser meget, uanset om de har drukket meget eller ej.

Måske er det begyndt at genere dig, at du skal på toilettet igen omtrent lige så snart, du har skyllet ud. Men det er ikke et ualmindeligt fænomen, især hvis man er mand og tilhører aldersgruppen 50 år eller ældre. I denne alder oplever flere og flere mænd disse generende tegn forbundet med hyppig vandladning.

I denne artikel ser vi på årsagen til, at du tisser meget, og hvordan du bedst håndterer den besværlige vandladning.

Hvad menes der med hyppig vandladning?

Hyppig vandladning er kendetegnet ved en stærk vandladningstrang, og som regel er trangen så stor, at man også skal op og tisse om natten. For nogle kan det dreje sig om urinlækage, hvis de ikke når på toilettet i tide. 

Læs også: Inkontinens og ufrivillig vandladning

En overaktiv blære kan forringe livskvaliteten, og mange er ikke klar over, at der er hjælp at hente.

Hyppig vandladning
OVERAKTIV URINBLÆRE? Almindelige tegn er stærk og pludselig vandladningstrang med små, hyppige mængder dag og nat.

Men i sig selv er vandladning blot kroppens naturlige måde at komme af med affaldsvæsker på.

Urin produceres i nyrerne, og derfra filtreres affald og giftstoffer væk fra blodet. Urinen strømmer derefter videre gennem urinlederne og opbevares i blæren. Gennem urinrøret føres urinen fra blæren og ud af vores krop.

I sig selv kan vi derfor anse det at tømme blæren som kroppens måde at rense sig selv på. Og det er almindeligt at tisse 4-8 gange i løbet af dagen. 

Den mest almindelige årsag til, at du tisser meget, er, at du har drukket meget. Der er især store mængder kaffe og alkohol, der kan give hyppig vandladning. Men for nogle kan problemet også skyldes en psykisk betinget adfærd.

Mange bekymringer og stress kan nemlig sætte blæren i gang, og gøre at du skal på toilettet oftere.

Hvad er årsagen til at du tisser meget?

Der kan være flere årsager til, at du skal tisse meget, og en af årsagerne kan være, at der er noget galt med urinvejene.

Her er nogle af de mest almindelige årsager:

  • Benign prostatahyperplasi (BPH): Godartet (benign) forstørret prostata indebærer en øget mængde af ​​prostatavæv i prostatakirtlen. Tilstanden er kendetegnet ved en gradvist forstørret prostatakirtel, og efterhånden får man lidelser, der forhindrer afløb af urin.
  • Blæresten: Nogle gange kan der dannes sten i blæren, som ikke ryddes ud under normal vandladning. Blæresten er små hårde mineraler, der dannes inde i blæren. Tilstanden opstår, når mineraler krystalliserer og klumper sig sammen. Den mest almindelige årsag er, at afløbet fra blæren er snævert på grund af en forstørret prostata. Hele 90 procent af alle tilfælde af blæresten forekommer derfor hos mænd.
  • Prostatitis: Prostatakirtlen er placeret mellem blæren og penis og lige foran endetarmen. Den er ansvarlig for produktionen af ​​sæd. Prostatitis betyder, at prostata svulmer op og bliver betændt, ofte forårsaget af en infektion. Det er en almindelig tilstand hos mænd over 50 år. Almindelige tegn på tilstanden er hyppig vandladning.
  • Urininkontinens: Dette er manglende evne til at holde på urin. Kort sagt betyder urininkontinens tab af blærekontrol. Dette er noget helt andet end hyppig vandladning, som er forbundet med øget hyppighed. Der findes flere typer af urinlækage: stressinkontinens, tranginkontinens, funktionel inkontinens og overløbsinkontinens.
FRUSTRERENDE: For mange mænd opleves det som frustrerende at vågne om natten, fordi de skal på toilettet.

Hvad hjælper mod hyppig vandladning?

Hvis trangen til at tisse meget er begyndt at gå ud over din livskvalitet, bør du søge læge for nærmere undersøgelse.

En urolog vil kunne udføre tests og analyser for at finde årsagen til den hyppige vandladning.

Det kan du forvente dig af en kontrol:

Din læge vil stille dig en række spørgsmål. Målet er at kortlægge, hvilke problemer du har og hvordan din helbredstilstand er.

En fysisk undersøgelse indebærer, at du får tjekket vægt, blodtryk, puls og generelt helbred.

Det er også almindeligt at udføre en urinprøve. Gennem urinanalyse kan man lave en mikroskopisk undersøgelse af komponenter i urinen, om det er blod, bakterier, røde blodlegemer, hvide blodlegemer, krystaller, proteiner, pH-værdi, etc.

Gennem en ultralyd kan din læge også vurdere din blæres tilstand.

Hvordan kan hyppig vandladning hos mænd afhjælpes?

Det første skridt er at finde årsagen til den hyppige vandladningstrang. Skyldes det fx benign prostatahyperplasi, blæresten eller prostatitis? Derudover findes der forskellige former for teknikker til blæretræning, der kan hjælpe:

  • Knibe-øvelser: Knibe-øvelser er nyttige til at styrke musklerne under blæren og kontrollere vandladningen.
  • Blæretræning: Dette er en selvhjælpsmetode, der kan hjælpe dig med at få bedre kontrol over din blære og reducere hyppigheden af ​​vandladning. Metoden går ud på at øge bevidstheden om mønstre for urinlækage og udvikle nye vaner til at tømme og kontrollere blæren. Det kunne for eksempel dreje sig om at skrive en dagbog.
  • Overvåg væskeindtagelse: Du kan forhindre hyppig vandladning ved nøje at overvåge dit væskeindtag i løbet af dagen. Sørg for ikke at drikke for meget, men pas samtidig på at du får væske nok.
  • Begræns alkohol og koffein: Koffeinholdige drikkevarer kan irritere blæren og øge trangen til at tisse ofte.
  • Spis fiberrig mad: Fiberrig mad er kendt for at forhindre forstoppelse, men også for at reducere mængden af ​​urin.

Prøv et kosttilskud for prostata

Hyppig vandladning er altså en af ​​de mest almindelige lidelser hos ældre mænd. Men det kan også ramme yngre mænd. ProstaCare er et kosttilskud, som passer på din prostata, efterhånden som du bliver ældre. Det indeholder flere gode næringsstoffer for prostata, bl.a. granatæble, græskarfrø, brændenælde og selen. Selen bidrager til normal spermatogenese (udvikling og modning af sæd). Brændenælde kan bidrage til urinvejenes funktion. Græskarfrø kan bidrage til vedligeholdelse af god blærefunktion.

Prostacare form #1

Prøv Prostacare i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Du bliver videresendt til en ordreformular udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.

Hvad sker der, når du bestiller?

I dag

Bestil nemt og prøv i 60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt.
Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage,
hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse
med 4 måneders forbrug til
174,- pr. måned (i alt 696,-).

HVAD SKER DER, NÅR DU BESTILLER?

I dag

Bestil nemt og prøv i
60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt.
Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage,
hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse
med 4 måneders forbrug til
174,- pr. måned (i alt 696,-).

Kilder: