Inkontinens og ufrivillig vandladning: Du er ikke alene

Er du mand og døjer du med ufrivillig vandladning? Inkontinens kan være meget generende. Men faktisk er det en ret almindelig tilstand, og ikke mindre en 1 ud af 4 mænd har oplevet problemer med at holde på urinen.*

I denne artikel kan du læse, hvad inkontinens hos mænd er, og hvad der typisk er årsagen til, at du har problemer med at kontrollere vandladningen. Du får naturligvis også et par tips og råd til, hvordan du kan afhjælpe problemet!

Hvad er inkontinens?

Inkontinens er det samme som ufrivillig vandladning eller urinlækage. Det betyder simpelthen, at du har svært ved, eller slet ikke er i stand til, at holde på urinen. 

Yngre mænd lider sjældent af urinlækage. Men i takt med at alderen stiger, bliver problemerne med at holde på vandet mere og mere udbredt. 

Man regner med, at cirka 500.000 danske mænd og kvinder har problemer med at kontrollere vandladningen. 

Reelt er tallet dog sandsynligvis højere end det, da det er et tabuiseret emne, som mange afholder sig fra at tale med venner og familie om. 

Desuden tænker mange: “Sådan noget kommer med alderen, og det må jeg bare lære at leve med”. De vælger derfor at holde problemet for sig selv og prøver ikke at gøre noget ved det. 

Og det er en skam. For der er faktisk nogle ting, man kan gøre, for at afhjælpe problemet.

Hvad skyldes inkontinens hos mænd?

Der kan være flere forskellige årsager til ufrivillig vandladning. Men hos mænd er årsagen ofte enten at prostata (blærehalskirtlen) er vokset, eller at man er blevet opereret i prostata.

Ufrivillig vandladning hos mænd kan dog i nogle tilfælde også være et symptom på prostatakræft. Derfor er det særligt vigtigt, at mænd er opmærksomme på problemer med at kontrollere vandladningen.

Læs også: Forstørret prostata: Alt du skal vide

Prostatakirtlen er et af de vigtigste organer i den mandlige krop. Som du måske ved, har prostata til funktion at producere det sekret, der bliver til sæd. Men vidste du, at denne lille kirtel også vokser gennem hele dit liv?

Når du er i tyverne vejer prostata omkring 18-20 gram, men for nogle af os kan prostata vokse til næsten 500 gram, når vi bliver ældre. En forstørret prostata er ikke nødvendigvis farligt. Men det kan give en række gener og ubehag.

Mand på toilet - ufrivillig vandladning mænd
Følelsen af en akut trang til at komme på toilettet er forbundet med den type inkontinens, der kaldes urgeinkontinens. Inkontinens hos mænd – såvel som kvinder – er et relativt udbredt fænomen.

Hvad betyder det at være inkontinent?

Du har en følelse af konstant at skulle ud for at lade vandet – men du har svært ved at nå på toilettet hurtigt nok. Resultatet er ofte små eller store urinlækager.

Inkontinens betyder ganske enkelt ufrivillig vandladning – det vil sige lækage af urin, uden du selv ønsker det. Det er en tilstand, der opstår i mange forskellige former.

De to mest almindelige typer inkontinens er:

  • Urgeinkontinens: En pludselig og stærk vandladningstrang, uden nogen særlig grund. Dette kan ofte ende i store urinlækager, fordi behovet for at lade vandet kommer akut og du ikke er i stand til at stoppe den uønskede vandladning.
  • Dryp: Den mindst alvorlige inkontinensgrad for mænd. Dette er efterdryp efter et besøg på toilettet. Blæren føles tom, men når du klæder dig på og begynder at bevæge dig, drypper den sidste smule urin ufrivilligt.

Andre typer er:

  • Overløbsinkontinens: Ufrivillig lækage, når blæren er fuld. Overløbsinkontinens er ofte forårsaget af problemer forbundet med en forstørret prostata.
  • Stressinkontinens: Udsivning af urin i forbindelse med hoste, nysen eller andre aktiviteter, der øger trykket inde i bughulen. Normalt små mængder urin. Stressinkontinens ses hyppigst hos kvinder eller hos mænd der har fået en prostata-operation.

Læs også: Prostata-undersøgelse: Sådan foregår det

Hvordan kan man forebygge ufrivillig vandladning hos mænd?

Hvis du har problemer med at kontrollere dine vandladninger eller gerne vil undgå det på sigt, er der flere ting, du kan gøre for at afhjælpe og forebygge problematikken. 

Her er nogle ting, du kan være opmærksom på:

Undgå hop, løb og tunge løft, der kræver, at du bliver nødt til at holde vejret. Du kan stadig træne styrketræning, men med assistance fra en fysioterapeut eller instruktør, der kender til udfordringerne ved inkontinens, og som kan hjælpe dig med at finde et korrekt vejrtrækningsmønster.

For at sikre, at prostata fungerer så normalt som muligt, er det blandt andet vigtigt at få næringsstoffer som græskarfrøekstrakt, zink og selen. Især når mænd bliver ældre, er disse næringsstoffer præcis hvad prostata har brug for, for at forblive sund. 

Læs også: Overgangsalder for mænd: Det sker der!

Hvordan får man bedre blærekontrol?

Heldigvis er der flere måder, du kan forbedre din blærekontrol på. 

Læs også: Overgangsalder for mænd: Det sker der!

Men det vigtigste er at få en undersøgelse hos din læge, så I kan komme frem til en god løsning til netop din situation og mindske risikoen for mere alvorlige sygdomme.

  • Få diagnosticeret og behandlet en forstørret prostata – det hjælper mange.
  • Du bør styrke musklerne ved hjælp af bækkenbundsøvelser.
  • Du bør begrænse dit indtag af alkohol og koffein.

Der er intet at være flov over!

Men det vigtigste er måske at fjerne stigmatiseringen blandt mænd.

Tallene taler for sig selv: Det er et problem mange mennesker kæmper med, og der er ingen grund til at skamme sig over at miste kontrollen over din blære. Det er en naturlig og helt uforskyldt lidelse.

ProstaCare indeholder flere gode næringsstoffer. Disse omfatter granatæbleekstrakt, græskarkerneekstrakt, brændenældeekstrakt og selen. Græskarfrøekstrakt hjælper med at opretholde normal prostatafunktion, samt vedligeholdelse af blære og urinveje.

Se hvad ProstaCare gør for din prostata-sundhed:

Prostacare form #1

Prøv Prostacare i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Du bliver videresendt til en ordreformular udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.

Hvad sker der, når du bestiller?

I dag

Bestil nemt og prøv i 60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt.
Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage,
hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse
med 4 måneders forbrug til
174,- pr. måned (i alt 696,-).

HVAD SKER DER, NÅR DU BESTILLER?

I dag

Bestil nemt og prøv i
60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt.
Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage,
hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse
med 4 måneders forbrug til
174,- pr. måned (i alt 696,-).

*Baseret på en undersøgelse foretaget af SCA i 2012 i USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Rusland og Mexico.