Kost mod forstørret prostata

Prostata er en kirtel på størrelse med en lille valnød, som sidder bag blæren hos mænd. Mange mænd oplever med alderen, at prostata bliver forstørret. Men det kan du undgå med de rette tiltag.

Her får du gode idéer til en kost mod forstørret prostata: Hvad er de rigtige og forkerte fødevarer, når du ønsker at pleje din prostata bedst muligt?

Prostata kaldes også blærehalskirtlen. Den forreste del af prostata ligger omkring urinrøret, det rør, der fører urin og sæd ud af kroppen. Hvis prostataen er forstørret, kan det gøre urinrøret smallere, og dermed kan det f.eks. blive sværere at tisse.

Det er et problem, som mange mænd oplever med alderen. Tilstanden kaldes også benign hyperplasi (BHP). Det er en godartet tilstand, men symptomerne på forstørret prostata kan ikke desto mindre være meget irriterende.

Derfor kan det være en god idé at komme problemet i forkøbet – eller forsøge at rette op på skaden – ved at leve sundt og spise en god kost mod forstørret prostata.

Men hvad gør prostata egentlig?

Prostatakirtlen har blandt andet til opgave at hjælpe kroppen med at producere sæd ved seksuel aktivitet, såkaldt prostata-sekretion.

Hele processen styres af kønshormoner, herunder testosteron.

I prostatakirtlen omdannes testosteron til det androgene hormon dihydrotestosteron (DHT). For høje niveauer af DHT kan få cellerne i prostata til at forstørre.

Heldigvis er der fødevarer og drikkevarer, som er kendt for at have en positiv effekt på prostatas sundhed. Dette skyldes madens påvirkning af testosteron og andre hormoner.

Opskriften på en sund prostata

Rigelige mængder af frugt og grøntsager er det bedste, du kan give din prostata. Rødt kød og mælkeprodukter bør du til gengæld skære ned på.

God kost mod forstørret prostata:

 • TOMATER: Tomater er fulde af antioxidanten lycopen, som kan beskytte prostataceller. Gør tomater til en naturlig del af din kost. Du kan fx lave tomatsauce eller tomatsuppe. I denne form er det nemmere for kroppen at optage lycopen, som findes i det røde stof i den runde grøntsag.
 • BROCCOLI: Spis mere af både broccoli, blomkål og rosenkål. Det er alt sammen god prostata-kost!
 • NØDDER: Nødder indeholder meget zink, og zink findes i høje koncentrationer i prostata. Disse menes at hjælpe med at balancere testosteron og DHT.
 • LAKS: Laks smager fantastisk både rå, stegt, ovnbagt og røget og er rig på omega-3 fedtsyrer, som kan forebygge og mindske betændelse i kroppen. Udover laks kan du med fordel lægge sardiner og ørreder på din tallerken, da de indeholder samme type sundt fedt.
 • BÆR: Bær som jordbær, hindbær og brombær er gode kilder til antioxidanter.
 • LØG OG HVIDLØG: Faktisk viste en lille undersøgelse, at mænd, der næsten ikke spiste hvidløg og løg, oftere har en forstørret prostata. Men der er stadig brug for mere forskning i dette.
 • CITRUSFRUGTER: Citrusfrugter som citron, appelsin og grapefrugt indeholder meget C-vitamin.

Læs også: Hvorfor alle mænd bør spise lycopen

Kost mod forstørret prostata - mand der holder tomater i hånden
Tomater er fulde af lycopen. Lycopen hjælper med at reducere oxidativ skade på prostataceller og væv.

På samme måde som du bør spise mere af visse fødevarer, kan det være klogt at undgå andre fødevarer og drikkevarer. Eksempler på sådanne fødevarer finder du i listen nedenfor.

Du bør spise mindre af dette

 • RØDT KØD: Forskning tyder på, at et højt indtag af rødt kan tredoble risikoen for at få en forstørret prostata.
 • MEJERIPRODUKTER: På samme måde som kød kan regelmæssig indtagelse af mælk også være med til at give symptomer på en forstørret prostata.
 • KOFFEIN: Koffein er vanddrivende, hvilket betyder, at du skal tisse oftere. For at undgå forstørret prostata bør du skære ned på kaffe, te og sodavand.
 • ALKOHOL: Alkohol kan også stimulere urinproduktionen. Mænd med forstørret prostata oplever ofte, at symptomerne bliver bedre, når de begrænser deres alkoholindtag.
 • NATRIUM: Et højt saltindhold kan øge symptomer forbundet med en forstørret prostata. Derfor kan det være klogt at reducere mængden af ​​salt i din kost.

Hvad mere kan du gøre?

Ud over at foretage disse enkle ændringer i din kost, er der andre nyttige tips til at holde din prostata sund og rask:

 • Prøv at begrænse mængden af ​​stress
 • Stop rygning
 • Kosttilskud som Prostacare kan bidrage til en sund prostata
 • Prøv at undgå at drikke sent om aftenen
 • Tøm blæren helt, når du går på toilettet
 • Lav muskeløvelser i bækkenbunden
 • Prøv at begrænse mængden af ​​væske til 2 liter om dagen

Har jeg en forstørret prostata?

Hvis du har en forstørret prostata (BHP), skal du vide, at du er i godt selskab. Faktisk har så mange som 14 millioner mænd i USA oplevet BHP-symptomer ifølge tal fra 2010. Med alderen oplever størstedelen af mænd symptomer relateret til forstørret prostata.

Læs også: Forstørret prostata: Alt du skal vide

Tegn på at din prostata er vokset kan være, at du:

 • Skal på toilettet oftere
 • Har problemer med at starte vandladningen
 • Oplever afbrudt vandladning
 • Døjer med hyppig vandladning om natten
 • Inkontinens/ufrivillig vandladning
 • Smerter ved udløsning 
 • Smertefuld vandladning

Prostacare for en sund og rask prostata

ProstaCare er et kosttilskud for prostata. Det hjælper med at pleje og vedligeholde prostata med 6 effektive aktive ingredienser, bl.a. lycopen og græskarfrø. Græskarfrø bidrager til at opretholde normal prostatafunktion hos mænd. Zink hjælper med at opretholde normale testosteronniveauer i blodet, samt normal kognitiv funktion. Selen bidrager til normal spermatogenese (udvikling og modning af sædceller). ProstaCare er en solid kilde til alle disse aktive ingredienser.

NB! Prostacare er et kosttilskud og bør ikke erstatte medicin og/eller behandling.

Prostacare form #1

Prøv Prostacare i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Du bliver videresendt til en ordreformular udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.

Hvad sker der, når du bestiller?

I dag

Bestil nemt og prøv i 60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt.
Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage,
hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse
med 4 måneders forbrug til
174,- pr. måned (i alt 696,-).

HVAD SKER DER, NÅR DU BESTILLER?

I dag

Bestil nemt og prøv i
60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt.
Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage,
hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse
med 4 måneders forbrug til
174,- pr. måned (i alt 696,-).